Een kijk op diversiteit!

Stand van Zaken in Kwasa Kwasa

2014 - 2015 was een moeilijk jaar voor Kwasa Kwasa, om het met de woorden van Queen Elisabeth te zeggen, net geen anno horribilis.
Hoe kwam dat zo ? 
Wel om te beginnen moesten we onze twee deeltijdse medwerkers ontslagen. Kwasa bestaat sindsdien uit alleen vrijwillige medewerkers.
Geen sinecure voor een organisatie die zoveel activiteiten onplooit op verschillende vlakken. Voortaan moesten zowel onze activiteten in Malawi als die in België gecoôrdineerd worden en uitgevoerd worden door alleen vrijwilligers.
Administratie, boekhouding, rapportage, financiële opvolging en uitvoering van de projecten, al deze taken worden door het vaste team aan vrijwilligers uitgevoerd. Voeg daarbij buurtacties, fondsenwerving, begeleiding van vrijwilligers, free- lancers en stagiairs .Zet daarnaast de vele vormingen en sensibiliseringsacties die Kwasa Kwasa op haar actief heeft en je begrijpt meteen dat het een superdruk jaar was. 
De financiële situatie van Kwasa Kwasa was bovendien een cliff hanger, halen we het of halen we het niet? Projecten die niet volledig een succes waren en waarvan het resterende bedrag moet terugbetaald worden, aanslepende loonkosten,moeilijke huisvesting,  etc., het droeg allemaal bij tot een peninbele monetaire toestand.
Maar was het enkel kommer en kwel? Zeker niet.
Kwasa Kwasa beëindigde in Malawi een aantal langerlopende projecten. Het Eco sociaal project in 2014 en het permacultuur project in Chikawo begin 2015. Het Eco- sociaal project werd door het dagelijks bestuur grondig geëvalueerd en wordt momenteel in een leesbaar rapport gegoten. Hetzelfde zal gebeuren met het permacultuur project en beide evaluaties(-=rapporten) kunnen zeker als uitgangspunt dienen bij de latere start van eventuele nieuwe projecten.
In België was er in 2014 het succesrijke project" Dichter bij Afrika" en in 2015 het project "Blik op de wereld" dat er voor zorgde dat reeds twee voorwerpenkoffers gereviseerd werden voorzien van een handleiding, werkboek en activiteitenfiches.
Hard werk en legendarische zuinigheid leidden tot een verbetering van de geldkwesties en er wordt naarstig verder gewerkt om Kwasa Kwasa uit onze griekse toestand te helpen.
Het dagelijks bestuur werkt ook al een hele tijd aan het ontwikkelen en opstellen van allerlei docementen die Kwasa Kwasa een nieuw elan en standvastigheid moeten bezorgen en die ertoe zullen leiden dat het harde gewroet van de afgelopen jaren als basis kan dienen voor de nieuwe structuur.
Een case statement wordt voorbereid, de visie en de missie zijn herdacht en geherformuleerd, en een port folio van de organisatie wordt afgewerkt.
Onze nieuwe folders en vormingsaanbod zijn uitgewerkt en gedrukt en klaar voor verspreiding.
Kwasa Kwasa, een kleine vzw die draait op motivatie en visie, gaat verder met de strijd tegen racisme en discriminatie en werkt door om diversiteit te normaliseren. Een zware taak in deze  era van verrechtsing enerzijds en financiële crises anderzijds.