Een kijk op diversiteit!

Fuel efficient stoves

Maren en Rutgert hebben op zaterdag 14 juni een dag georganiseerd in Chikhawo om fuel efficient stoves te bouwen bij een heleboel inwoners. Wat volgt is hun verslagje over deze dag:

"Maren entertainde de kinderen met het twisterspel dat ik thuis in elkaar geknutseld had.

Ondertussen een theoretische les in het klaslokaal voor de 21 aanwezige en heel nieuwsgierige vrouwen. Hierna een demonstratiestoof gebouwd zodat iedereen kon zien hoe het in de praktijk in zijn werk gaat. Na een korte thee pauze waarbij ook brood aan vrouwen en kinderen werd gedeeld, werd met de bouw van de stoven begonnen. Het kon voor de vrouwen niet snel genoeg gaan, sommigen wilden al onmiddellijk beginnen, deugddoend. Heel vermoeiend (er werd me geen rust gegund zodat ik deze zelf stiekem tijdig diende op te zoeken). Verspreid over het ganse dorp werd met het bouwen van de stoven begonnen. Het enthousiasme was ontroerend mooi. Iedereen hielp mee, vrouwen, kinderen, peuters en kleuters (én enkele mannen) …

We hebben gisteren uiteindelijk vóór de lunch 17 stoven gebouwd.

De lunch waar we voor gezorgd hadden (rijst en een stukje vlees) werd gretig verorberd. De nsima die ze er zelf toe bijgedragen hadden lieten ze, nu het eens kon, met veel plezier links liggen.

In de namiddag gingen we met de ganse groep bij elkaar gaan kijken naar de resultaten. Her en der veel creativiteit, regelmatig veel hilariteit.

Er werd afgesloten met een samenvatting van de dag en een oproep elkaar begin deze week verder te helpen bij het bouwen van stoven. Emmanuel en Dziwi zullen beschikbaar zijn en helpen waar nodig.

Tenslotte een gebed en innig (beetje bedroefd) afscheid."