Een kijk op diversiteit!

Afrika in de kijker

Een van de sterktes van Kwasa Kwasa is programma's op maat maken. Scholen of organisaties die een vorming in het kader van diversiteit willen aanbieden aan hun deelnemers , maken hun focuspunten duidelijk en Kwasa Kwasa stelt hierover een vormingsdag samen.

Kwasa Kwasa werkt een dergelijk programma steeds uit, vanuit zowel mondiaal als etnografisch perspectief, tenzii de klemtoon volgens de aanvrager slechts op een van beide invalshoeken moet liggen.Op deze manier is elke vormingsprogramma uniek en aangepast, aan zowel de doelgroep als de gewenste thema - inhoud.

Het Guldensporenslag-instituut (voorheen pleinschool) uit Kortrijk, werkt al jaren samen met Kwasa Kwasa en komt elk jaar naar Gent om een vormingsdag met als thema "Islam" te volgen. Dit jaar proberen ze met een andere groep leerlingen ook een programma uit dat "Afrika in de kijker" zet, met als centraal thema de Democratische Republiek Congo. De mondiale aspecten in dit programma vinden we terug in het theoretische gedeelte over het koloniaal verleden van België en de huidige relatie met de DRC. En omdat het niet allemaal theorie moet zijn, gooien de leerlingen tussendoor de beentjes los op Kwasa Kwasa muziek onder begeleiding van een danser met roots in Ghana. Tijdens de middagpauze genieten we samen van een authentiek maal uit Malawi, het partnerland van Kwasa Kwasa.

De etnografische kijk op de Afrikaanse gemeenschappen in België en meer specifiek in Gent voert de boventoon. De leerlingen kunnen o.a. luisteren naar een getuigenis van enkele Congolese mensen uit Gent en ook een gesprek voeren en een discussie aangaan. Tot slot brengen ze met de groep een bezoek aan een tweetal Afrikaanse winkels in Gent. Een programma zoals dit laat de deelnemers enerzijds kennismaken met de (super)diversiteit in hun directe omgeving (Vlaanderen) . Anderzijds kan men de link met het Zuiden leggen, via de invloed die het koloniaal verleden heeft op de huidige situatie in het Zuiden en de relatie tussen Noord en Zuid .

De programma's van Kwasa Kwasa vertrekken steeds van de huidige realiteit en actualiteit en Kwasa Kwasa vermijdt hierbij exotisme en een "ver van mijn bed show".