Een kijk op diversiteit!

Lezing voor vormelingen

Op zondag 11 januari van het nieuwe jaar, wachtte mij een leuke en verrassende opdracht: uitleg geven over Malawi en de projecten van KwasaKwasa aan een publiek van 12-jarigen die zich voorbereiden op het vormsel.

Ik keek  echt uit naar deze workshop en behalve het publiek en het onderwerp was daar nog een derde reden voor.... De "vormelingen" gingen namelijk nog een inzamelactie houden om ohet project "steun aan schoolkinderen" te sponsoren. Inderdaad na de workshop die zoals gewoonlijk langer duurde dan gepland, gingen de kinderen op pad om zelfgebakken koekjes en wafels te verkopen, om met het verdiende geld hun steentje bij te dragen en een leeftijdsgenoot in Malawi de kans bieden om naar de middelbare school te gaan.

De workshop bestond uit twee delen : 1. Info over Malawi en 2. Uitleg over de projecten.

De kinderen en hun ouders waren zeer geïnteresseerd en stelden vele vragen. Ze waren geboeid door de voorstelling van Malawi, voor hen een onbekend land. De voorstelling gebeurde zeer interactief, met muziek en voorwerpen en foto's.

Maar wat hen het meest aansprak was de kennismaking met Dalo Mlangeni , een meisje van 13 dat graag zou starten met haar middelbaar onderwijs.

Dalo's broer John werd reeds gesponsord door Kwasa Kwasa voor zijn middelbaar onderwijs en gaat nu naar de universiteit om er "information technology" te studeren.

Dalo helpt nu haar oudere zus met huishoudelijk werk, omdat haar ouders door werkloosheid gedwongen waren om terug naar het dorp te gaan. In haar dorp is er geen middelbare school en haar ouders kunnen het ook niet betalenom haar op internaat naar de stad te sturen.

Het is daarom erg belangrijk om solidariteit te creeëren bij onze omgeving . Een kleine maandelijkse bijdrage kan reeds het verschil maken, want immers "vele kleintjes maken een groot".

De kinderen uit Mortsel lieten ons weten dat hun koekjes en wafelverkoop zeer geslaagd was ! Wij hopen dat Dalo zal dit jaar naar school kunnen.

Bedankt Sr Benedictus vormelingen!!!!!