Een kijk op diversiteit!

Update - recht op onderwijs

Het project "Recht op onderwijs" houdt stevig stand.
 
Een aantal van de kinderen van Mrs. Hamilton : Papiya, Ida, Marjolein en Sarah, hebben hun tweede trimester van het Malawiaanse schooljaar afgerond.
Dalo Molson liep eveneens school  in Lozwati secundary school in Kafukule, als internaatstudent. John Molson studeert nog steeds ijverig aan de universiteit en werkt zijn IT programma af met goede resultaten.
 
Niets dan positieve noten uit het Malawiaanse onderwijskamp. Of schuift er hier en daar toch een wolkje voor de zon van deze kinderen en van ons project?
Helaas wel ! Deze kinderen leven in wat wij hier extreme armoede noemen. 
 
Nochthans werkt mrs. Hamilton nog steeds. Ze wandelt elke dag een uur heen en een uur terug van thuis naar haar werkplaats . Zij is huishoudster en kan dus maandelijks over een klein inkomen beschikken. Ze is echter ook zwaar ziek, ze lijdt immers aan AIDS en alle daarmee gepaard gaande kwalen. Ze zou het van de dokter kalmer aan moeten doen. Daar kan echter geen sprake van zijn, gezien het grote aantal mensen die van haar afhankelijk zijn. Haar oudste dochter heeft een kindje, maar is door haar man verlaten.
Het project "Recht op onderwijs" steunt de kinderen door het schoolgeld te betalen. Maar er is echter meer nodig om dit gezin en deze kinderen een betere schoolloopbaan te garanderen. Komt er genoeg eten op de plank? Een "boarding school" zou dit kunnen garanderen. Schoolgaande kinderen hebben ook extra boeken en schoolmateriaal nodig. Er moet per kind minstens twee uniformen gekocht worden, degelijk schoeisel, want de weg naar de school is lang. De lijst van noden is spijtig genoeg lang.
 
Het verhaal van de  twee kinderen van mr. Mlangeni Molson verloopt een beetje paralel.
Mr.Mlangeni heeft de pensioenleeftijd bereikt en is door zijn laatste werkgever de laan uitgestuurd. Dat betekende voor het gezin met nog vijf kinderen ten laste een terugkeer naar het dorp Ntakataka. Mr. Mlangeni en zijn vrouw hebben nog drie minderjarige kinderen thuis, waarvoor moet gezorgd worden. Een hele klus als arme boer zonder land. Zijn vrouw doet de was voor andere gezinnen en Mr. Mlangeni tracht wat te verbouwen. Het is elke maand de eindjes aan elkaar knopen om te overleven.
Gelukkig hebben ze geen of weinig zorgen om John en Dalo. Dalo zit op internaat in Kafukule en John woont op zichzelf in de buurt van de universiteit in Lilongwe. Maar ook hier komt er veel meer bij kijken dan alleen "schoolgeld". Dalo heeft een uniform of twee nodig, keuken en -eetgerief voor op het internaat, vervoerskosten om op en neer te reizen om de drie maand tussen Lilongwe en Kafukule, kleding, boeken, schoolgerief, examengeld enz.
John moet een kamer huren, eten, internet betalen, een computer hebben om op te werken, kleding  en wat nog meer.
 
Kwasa Kwasa sponsort deze kinderen zo volledig mogelijk. Maar met het huidige sponsorbestand komen we er niet. We voeren extra acties om bijkomende kosten te kunnen dekken, maar vaak schieten we in gebreke.
En hier wringt het schoentje! Zijn we niet op tijd met een betaling omdat er geen geld is op dat moment, moeten de kinderen tijdelijk thuis blijven. Soms zijn de uniformen zo versleten dat ze er niet mee toegelaten worden op school. Is er geen geld voor transport, leidt dit ook tot schoolverzuim. Betalen we het examengeld niet op tijd dan moet een trimester overgedaan worden......
 
We zijn onze huidige steunverleners enorm dankbaar, want dank zij elk van hen, lopen deze kinderen toch school, bereikte John de universiteit en kunnen Dalo en de kinderen van Mrs. Hamilton, al is het met horten en stoten hun middelbare school afwerken.
 
U hoort ons al komen: we willen weer een beroep doen op uw solidariteit !!!
We hebben meer sponsors nodig om deze taak, dit project "recht op onderwijs" te doen slagen.
We willen alle bijkomende kosten kunnen blijven betalen en ook de andere kinderen uit deze twee gezinnen de kans bieden om naar school te gaan.
De kinderen worden ouder en kunnen dank zij jullie hun middelbare school afwerken en hopelijk hoger onderwijs starten.
 
Beste vrienden en sympathisanten, een maandelijkse steun van minimum 5€ (meer mag uiteraard ook ) helpt ons reeds vooruit, onder het motto vele kleintjes maken een groot !
U kan via een bestendige opdracht op het nummer BE53-0358 -7229 - 3153 /GEBABEBB zorgen dat wij deze eenvoudige droom  van deze kinderen: schoollopen en werken aan een toekomst, kunnen waarmaken.
Wij rekenen op jullie medeleven en solidariteit in naam van deze kinderen.