Een kijk op diversiteit!

Stagiaire Karen

Na enkele kennismakingsgesprekken bij verschillende organisaties was het voor mij beslist: ik koos voor Kwasa Kwasa! Hier zou ik gedurende drie maanden stage lopen in het kader van mijn opleiding Sociaal-Cultureel Werk.

Vol spanning en verwachtingen keek ik uit naar mijn eerste stagedag. Ik kreeg een korte briefing van Cora over mijn takenpakket voor de komende weken en werd al meteen zelfstandig aan het werk gezet: slogans en tekstjes bedenken om de themakoffers te promoten, de koffers nachecken op verloren voorwerpen, enz. Het grootste deel van mijn tijd zou uitgaan naar het project ‘Blik op de wereld’. Hiervoor dien ik de lesmappen aan te passen, een nieuwe handleiding te schrijven voor de leerkrachten, oefeningen uit te werken voor de leerlingen,... wat betreft de India- en Malawikoffers. De eerste week kwamen er heel wat nieuwe informatie en verwachtingen op me af. Ik kende Kwasa Kwasa immers nauwelijks en kreeg als het ware een ‘spoedcursus’ over alle projecten die zij reeds gedaan hebben, waaraan ze momenteel bezig zijn, en wat mijn rol daarin zou zijn. Hierbij kreeg ik spontaan een ‘waaw’-gevoel: vanbinnen in mij ontstond een enorme bewondering voor de zinvolle activiteiten waarrond de medewerkers aan de slag gaan. 

Zij slagen erin zeer kwaliteitsvolle zaken af te leveren, en dit bovendien met beperkte financiële middelen en personeelsinzet. De medewerkers op Kwasa Kwasa zitten geen minuut stil: constant zijn zij bezig geniale ideeën te bedenken en deze uit te voeren. Je merkt dat ze dit met heel veel passie en toewijding doen. Ze dragen Kwasa Kwasa een warm hart toe en hebben er als het ware hun levenswerk van gemaakt. Ondertussen nam ik reeds deel aan tal van activiteiten. Zo stonden we het eerste weekend met Kwasa Kwasa op het jaarlijks Natuurfestival in De Panne. Samen met een vaste medewerker leerde ik de kinderen op interactieve wijze hoe je een Indische hoed maakt en hoe je je handen kan versieren met henna. Afgelopen weekend stonden we dan weer op ‘Gent Ongekend’, waar ik samen met een medewerker de infostand van Kwasa Kwasa bemande en kennismaakte met tal van andere interculturele organisaties. Daarnaast volgde ik reeds enkele boeiende vormingen mee over o.a. racisme en vooroordelen, migratie, Malawi en Afrika. Donderdag geef ik voor de eerste keer zelf een vorming, benieuwd wat dat zal brengen... Spannend! ;-)