Een kijk op diversiteit!

Overstromingen in Malawi: noodtoestand uitgeroepen!

Malawi wordt getroffen door de  vreselijkste overstromingen sinds jaren. De president Peter wa Mutharika, heeft de noodtoestand uitgeroepen over meer dan de helft van het land.

Er zijn reeds 176 dodelijke slachtoffers gevallen en meer dan 200.000 mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten en zijn ook meestal hun huis kwijt.

Een ramp zoals deze heeft verstrekkende gevolgen. Terwijl Malawi vorig jaar kon rekenen op een grote en goede maïs oogst, zal de oogst dit jaar niet toereikend zijn en voor een groot deel vernield worden door de overstromingen. Men verwacht de komende weken nog hevige regens en die kunnen nog meer blijvende schade aanbrengen aan de gewassen die nu in volle groei zijn.

Ook de veeteelt lijdt hevig onder deze overstromingen. Veel mensen zijn hun vee verloren omdat het wegspoelde door de overstromingen. Maar de komende tekorten aan dierenvoedsel en begraasbare weiden, zal nog eens evenveel vee doen verloren gaan.

De ramp heeft zulke enorme gevolgen voor de landbouw, omdat de mensen vorig jaar laat zijn beginnen planten wegens de uitblijvende regens in november en december.

De gewassen waren bijgevolg nog niet groot en sterk genoeg om tegen de huidige hevige regenval weerstand te kunnen bieden.

Voor Malawi, een land, dat voor 85% van de landbouw leeft betekent deze natuurramp een enorme tegenslag!