Een kijk op diversiteit!

John gaat naar National College of Information Technology

Een brokje geschiedenis

Een project waar Kwasa Kwasa al bijna tien jaar mee bezig is , is het "schoolproject".

Twee medewerkers van Kwasa Kwasa steunden in het verleden tien kinderen, door het betalen van de schoolgelden. Het waren kinderen van de deelnemers aan het opleidingscentrum en eco sociaal project. Van bij de start ondersteunde Kwasa Kwasa het iniatief van deze medewerkers door alle bijkomende kosten , zoals vervoer, uniform en examenkosten en boeken op zich te nemen. Na enkele jaren liepen de kosten zo hoog op, omdat de kinderen middelbaar en hoger onderwijs bereikt hadden, dat de medewerkers steun zochten bij symphatisanten en enkele mensen namen de uitdaging aan en steunen dit project via een maandelijkse bijdrage. De overige kosten worden ook nu door Kwasa Kwasa gedragen.

De kinderen volgden meestal onderwijs op scholen van partners van Kwasa Kwasa, waar ook Belgische studenten hun stage liepen.

Zo hadden we kinderen op Golden Gate Memorial school,Moto Moto school etc in Lilongwe en Lozwati school in Kafukule.

De vijf kinderen van dhr.Boyson werden gesponsord tot hij elders werk zocht. Zijn jongste dochter werd gesponsord van in de kleuterschool, zodat ze beter Engels zou spreken wanneer ze naar de lagere school ging. De andere kinderen volgden allen lager onderwijs in Lilongwe en middelbaar onderwijs in Lozwati te  Kafukule, de school opgericht door wijlen dhr.Ziba in samenwerking met Kwasa Kwasa. Zijn oudste zoon voltooide met de steun van KwasaKwasa zijn universitair onderwijs, richting milieubeheer, aan het Natural Recources Center in Lilongwe en werkt nu in een wildpark en betekent hierdoor een grote steun voor zijn familie. Zijn oudste dochter werd door Kwasa Kwasa gesteund tot het tweede jaar van haar universitaire studies in managment. Ook de zoon  van zijn broer werd gesteund in zijn universitaire studies.

Vijf kinderen van weduwe mevr. Hamilton,  voorheen ook een deelnemer aan het opleidingscentrum, liepen school op Golden Gate memorial en  later op Mponela Secundary Boarding school. Eén beëindigde haar middelbaar onderwijs en wacht nu tot er fondsen zijn om verder te studeren. De anderen lopen momenteel school op Share World school.

De oudste 3 kinderen van dhr. Mlangeni volgden middelbare school in Mponela en John beëindigde zijnmiddelbare studies in Kafukule.

Tenslotte steunde Kwasa Kwasa de oudste zoon van de kleermaker waarmee KwasaKwasa jaren samenwerkte, gedurende twee jaar op de Hogeschool.

 

En dan nu John Mlangeni Molson

John Molson is het derde kind van dhr. Mlangeni, die zeven kinderen heeft. John studeerde via het sponsorship eerst in Mponela secundary school en voltooide zijn middelbare school in Kafukule. Hij haalde zeer goede eindresultaten, helaas enkele punten tekort om aan de staatsuniversiteit toegelaten te worden. Hij volgde een vakantiecursus en deed met succes ingangsexamen aan het National College of Information Technology in Lilongwe.

Hij startte op 6 januari 2015 vol enthousiame en met een enorme inzet.

John is op "kot" in de gebouwen voorzien voor hun studenten door de universiteit, het vroegere Vaz Cottage. Op die manier kan John de rust vinden om te studeren, zonder zich om wonen en eten te moeten bekommeren. John zal ons op regelmatige basis een update sturen over zijn studietijd.

Zo kunnen we van dichtbij deze belangrijke periode in John's leven volgen!