Een kijk op diversiteit!

Hoe het allemaal begon: aflevering 2

In 2003 vertrokken de eerste 5 studenten naar Malawi om er hun stage te lopen. Deze durvers studeerden  aan Arteveldehogeschool, vier van de opleiding regentaat en één student sociaal cultureel werk.

Ze waren de pioniers van een project waarbij een succesvolle reeks van meer dan 200 studenten, uit 7 verschillende hogescholen en universiteiten uit gans Vlaanderen stage liep in Malawi. De studenten kwamen later uit zeer uiteenlopende faculteiten zoals o.a. geneeskunde, landbouw, kleuter, lager en secundair onderwijs, sociaal werk, pedagogie, ergo -en kinesitherapie, orthopedagogie, diergeneeskunde, biotechnologie, verpleegkunde etc.

Reeds dit eerste jaar van onze samenwerking met Malawi ondersteunde Kwasa Kwasa kleine projecten in Malawi, heel dikwijls waren dit projecten van organisaties waar Kwasa Kwasa ook in het kader van de studentenuitwisselingen later mee gaat samen werken.

In samenwerking met de integratiedienst Gent werd in 2003 ook de methodiek Malawi planet uitgewerkt. Een methodiek waarbij de gelijkenissen en verschillen tussen Malawi en België over verschillende thema's zoals Islam, racisme, demografie, migratiepolitiek enz. aan bod komen.

In 2004 werd  de succesvolle benefiet Africa Salaam georganiseerd van 22 maart tot en met 27 maart. Deze keer koos Kwasa Kwasa voor een combinatie van een aantal lezingen (Prof.Kabuta,Dr.Marleen Renders etc) en workshops, die gedurende een week werden georganiseerd en elke avond kon worden afgesloten in een literair café Malawian style. Er was een feestelijk slot met een avondvullend programma met een lekker Afrikaans buffet en verschillende attracties zoals een chicha en coctailbar en optredens.

Kwasa Kwasa startte ook met het produceren van heerlijke jam, chutneys e.a., lekkere bereidingen volgens Malawiaanse recepten. Het grote publiek kon deze lekkernijen aankopen ter ondersteuning van al onze projecten.

Onze eerste winterromelmarkt werd op 4 december in de lokalen van  El ele georganiseerd en was de eerste van een reeks tweedehandsmarkten, die Kwasa Kwasa in de loop van de jaren organiseerde als fondsenwervende activiteit.

Het vaste Kwasa Kwasa team groeide en werd aangevuld met ex-studenten die in Malawi stage hadden gelopen. Een zestal mensen zetten zich meer dan 100% in, om de jonge vzw  te laten groeien en bloeien. Vele andere vrijwilligers en free-lance medewerkers werkten mee aan de vele projecten in België en Malawi.

Kwasa Kwasa wordt langzaam aan een zelfbewuste organisatie met een sterke visie. Diversiteit wordt de rode draad doorheen alle projecten van Kwasa Kwasa, in België en Malawi.