Een kijk op diversiteit!

Hoe het allemaal begon: aflevering 1

Malawi, the warm heart of Africa, had het hart van Agnes Van Camp, onze voorzitster, al lang gestolen. 


Ze werkte er  van 1993 tot 1996 en keerde er weer naartoe in 2001 om er vrijwilligerswerk te verrichten. Die twee periodes verschilden in veel opzichten van elkaar.

 
De eerste periode kenmerkte zich door grote politieke omwentelingen.De studentenrellen begonnen in 1992, gingen verder in 1993 en leidden uiteindelijk tot de afzetting van president voor het leven Dr. Hastings Kamuzu Banda.  Het land kende ook na 30 jaar dictatuur eindelijk een meerpartijensysteem. Malawi werd een democratie in 1994, met de UDF president Bakili Muluzi als nieuwe democratisch verkozen leider. Een nieuwe era  kon beginnen. 
De tweede periode was Dr. Bakili Muluzi aan zijn tweede ambtstermijn begonnen en verankerde de democratie zich meer en meer in het dagelijkse leven van de doorsnee Malawiaan. Vrijheid van pers en spreekrecht werden gemeengoed en de liberale president moedigde vrij ondernemerschap aan.
2001 werd echter ook getekend door de hongersnood die het land al een paar jaar teisterde. Het aantal bedelaars en straatkinderen die door de straten van de grootste steden Lilongwe en Blantyre zwierven groeide elke dag aan.


Na haar terugkeer uit Malawi in 2002, zette Agnes samen met enkele andere vrijwilligers van het eerste uur en in samenwerking met de Ethiopische gemeenschap in Gent een benefietactie op : een 24 uren marathon aan workshops ten voordele van Malawi en Ethiopië. Gedurende 24 uur werden er allerlei activiteiten georganiseerd: een cultuurmarkt waaraan meer dan 15 verschillende organisaties deelnamen, terzelfdertijd workshops om kennis te maken met Malawi en Ethiopië,  een Ethiopische maaltijd, een bruisend optreden en dans evenement, meer workshops die een hele nacht duurden, een multicultureel ontbijt, workshops over Noord - Zuid relaties en we eindigden met een Malawiaanse maaltijd. We organiseerden dit alles in samenwerking met de integratiedienst van de stad Gent en met de ambassade van Malawi. De opbrengst van deze actie werd gedeeltelijk aan het nationaal hulpverleningsfonds overgemaakt en verder integraal aan Chilanga school for the blind geschonken.


De groep van medewerkers die hun schouders onder deze succesvolle benefiet hadden gezet, evalueerden, overlegden en besloten deze actie als startschot te beschouwen van een nieuwe vzw, die de naam Kwasa Kwasa zou dragen en in februari 2002 een feit werd. 


De naam Kwasa Kwasa verwees naar de  vrolijke muziek van de Congolese muzikant Kanda Bongo man en de organisatie wilde zo de hoop op een beter leven in een jonge democratie uitdrukken.
De vzw startte van bij het begin met twee van de drie pijlers waar Kwasa Kwasa jarenlang voor stond : studentenuitwisseling en sensibilisering.