Een kijk op diversiteit!

Een greep uit het verleden - Belgiƫ

Kwasa Kwasa bestaat nu reeds 12 jaar. En tijdens die 12 jaar heeft de vzw tal van projecten en activiteiten uitgevoerd. Om een beeld te krijgen van het verleden, geven we jullie een klein overzicht! Let op, het gaat hier over slechts een greep van al de activiteiten die we doorheen de voorgaande jaren uitvoerden.

Een sprong in de herinneringsdoos brengt ons naar de maand februari, van 2003 tot en met 2014.

BELGIE

februari 2003: Kwasa Kwasa organiseerde een “24 uren benefiet marathon ten voordele van de slachtoffers van de hongersnood” in de Bargiekaai in Gent. De benefiet werd in samenwerking met de Ethiopische gemeenschap georganiseerd met steun van Stad Gent.

februari 2004: Start van de voorbereidingen voor de benefietweek die doorgaat in maart van hetzelfde jaar. Elke dag van de benefietweek kon men een lezing volgen of een maaltijd eten. De vzw wou via een didactische confrontatie mensen informeren over en wijzen op diversiteit. De opbrengsten werden verdeeld onder diverse Malawiaanse organisaties waaronder het weeshuis van Sisters of Mothers Theresa.

februari 2005: Een overleg met Arteveldehogeschool rond de evaluatie en voorbereiding van nieuwe stages in Malawi voor hun studenten, georganiseerd door Kwasa Kwasa.

februari 2005: Een tweede studiedag uit een luik van drie wordt door Kwasa Kwasa vzw uitgewerkt. Het thema “De recidivistische democratie: van xenofobie tot genocide” zorgde voor een boeiend lezing van Prof Gie Van Den Berghe (vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen UGent) en een debat met onder andere oud-burgemeester Frank Beke, Dhr Ico Maly (Kif Kif) en Dhr Jean Ndimubandi (Vakgroep Landbouweconomie UGent). De studiedag vond plaats in de prachtige Sint - Pietersabdij in Gent. Er werd toen ook een Tolk Vlaamse Gebarentaal voorzien.

februari 2006: Start van de voorbereidingen voor onze derde studiedag. Dit maal was het thema “Minorities and the failure of Democracy”. Dit maal gaven Prof D. Kenrick (Roma-specialist) en Dr J. Castellino (Irisch Centre  for Human Rights) beiden een lezing. Ook dit jaar ging de studiedag door in de Sint - Pietersabdij in Gent.

februari 2007: Een korte reeks van danslessen ter gelegenheid van de aanwezigheid in België van een danser uit de Kwacha Cultural Troup uit Malawi. De danslessen gingen door in De Centrale  van 18u30 tot 20u30.

februari 2008: Start van de voorbereidingen voor de cultuurhistorische tentoonstelling over Malawi met als titel Muli Bwanji Gent. De tentoonstelling bestond uit interactieve rondleidingen met een diversiteitsspel als slot.

februari 2009: Verdere begeleiding van de groep van 50 studenten op stage op diverse locaties in Malawi.

februari 2010: Ook in deze maand lopen de vormingen georganiseerd door Kwasa Kwasa verder. Deze gaan door in diverse scholen in Oost - Vlaanderen.

februari 2011: Start van de voorbereidingen voor Kwasa Kwasa’s deelname aan de Gentse Feesten van 2011.

februari 2012: Mundiale Dag in het Heilig Hart Instituut in Heist op den Berg.

februari 2013: In het kader van het project ‘Open je deur voor kleur: een ontmoeting vol diversiteit’ organiseert Kwasa Kwasa een samenscholingsweek. Een week vol workshops na de schooluren voor leerlingen van het secundair onderwijs.

februari 2014: De gedichten, voortgekomen uit het project ‘Dichter bij Afrika’, worden verder verdeeld over Gent.