Een kijk op diversiteit!

Artikel in Kalima - de nieuwsbrief van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen

Een aantal weken geleden werd Agnes Van Camp geinterviewd door een medewerker van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, waar Kwasa Kwasa vzw ook lid van is. Het resultaat is het volgende artikel:

Kwasa kwasa vzw: een fijne Gentse vereniging met een belangrijke missie.

Ik sprak met Agnes, de oprichtster van vzw Kwasa Kwasa. Ze heeft een duidelijke visie voor ogen: werken aan een maatschappij waar superdiversiteit volledig aanvaard wordt en waar solidariteit voorop staat. De vereniging bestaat al meer dan 15 jaar en draait op volle toeren. Hoe pakken ze het aan? Welke successen en problemen ervaren ze? Agnes legt het ons uit:

Waar is Kwasa Kwasa mee bezig?
Onze vereniging steunt op vier pijlers.
We geven eerst en vooral vorming, aan mensen van 4 tot 104 jaar oud. Iedereen kan bij ons een vorming aanvragen en die maken wij dan op maat.
We willen ook focussen op sensibilisering. Elk jaar organiseren we minstens één actie waarbij we een groter publiek willen bereiken dan enkel de groepen die we kennen.

Dan willen we ons ook engageren voor buurtwerk. We nemen deel aan activiteiten in de buurt. Veel daarvan zijn hier heel “wit”, wij willen er meer diversiteit in brengen. Als er optredens zijn, zorgen we ervoor dat er ook altijd een optreden van bijvoorbeeld Marokkaanse dans bij zit.
Als laatste zijn wij ook bezig met solidariteit in het Zuiden. Het land waar we mee samen werken is Malawi.

Wat is jullie missie?
Wij willen vooral werken aan de aanvaarding van de superdiversiteit in de maatschappij en aan solidariteit. Dat zijn twee kapstokken waar we al onze activiteiten aan ophangen.
 
Hoe is de vereniging ontstaan?

In 2000 en 2001 werkte ik in Malawi. Er was veel hongersnood en met een paar andere mensen organiseerden we af en toe een benefiet. We zagen hoe nodig deze acties waren en wilden iets structureler te werk gaan. Vanuit dat idee hebben we dan in 2002 Kwasa Kwasa opgericht!