Een kijk op diversiteit!

Afronding Eco - Sociaal Project na 5 jaar hard werken!

Na 5 jaar hard werken heeft Kwasa Kwasa besloten om het Eco - Sociaal project af te ronden. Tegen 1 mei worden alle activiteiten van het Eco - Sociaal project stopgezet. Deze beslissing kwam er na lang en moeilijk beraad. Hieronder vind je een korte beschrijving van wat het project inhield. Kwasa Kwasa heeft besloten om het project voorlopig te herzien en een aantal doelstellingen en eindtermen te herformuleren – zowel ideologisch als ook financieel. Daarna is het de bedoeling om samen met een stuurgroep het project nieuw leven in te blazen.

De meeste medewerkers in opleiding van het huidige eco-sociaal project kwamen voor het eerst in contact met Kwasa Kwasa ten tijde van de studentenuitwisselingen. In die periode vervulden ze losse opdrachten in eigen naam. Na 7 jaar stopte Kwasa Kwasa met de studentenuitwisseling, maar toch wilde Kwasa Kwasa deze mensen niet in de steek laten.

Van daaruit groeide het idee om een opleidingsproject op te zetten, waarbinnen deze mensen aan de slag konden blijven. We probeerden verschillende malen om via diverse kanalen subsidies te krijgen voor dit opleidingsproject, maar tot op heden werd nog geen enkele subsidieaanvraag goedgekeurd. Alle kosten van het project werden gedekt door inkomsten gegenereerd in België. Daarna werden, geheel volgens de oorspronkelijke doelstellingen van het project, de kosten ook deels gedekt door inkomsten gegenereerd uit kleinschalige initiatieven in Malawi

 Kwasa Kwasa voelde zich verantwoordelijk om het project aan te houden t.o.v. deze deelnemers, elk behoren ze immers tot de meest kwetsbaren van de samenleving, namelijk ongeschoolde en/of ongeneeslijk zieke mensen. Het is voor hen dat Kwasa Kwasa dit project al jaren verderzet, om hen in staat te stellen zichzelf en hun familie te onderhouden.

Kwasa Kwasa wenste de deelnemers niet in een van caritas afhankelijke positie te dwingen, maar via een realistisch project hen in staat te stellen om zichzelf  te kunnen onderhouden. Het was de bedoeling dat dit project zelf bedruipend zou worden zodat het na verloop van tijd kon overgedragen worden aan een plaatselijke beheerder en verder gezet kon worden .

Het tewerkstellen van de personen in een kwetsbare positie blijft een doel en geeft eveneens het sociaal aspect aan.

Kwasa Kwasa besloot daarom om het project in naam en functie te veranderen. Vanaf 2013 werd het project het “Eco-Sociaal” project genoemd worden. De naam duidt op de 2 belangrijkste functies van het project: een ecologisch aspect (proeftuin voor het permacultuur project) en een sociaal aspect (tewerkstelling van een aantal personen in een sociaal en economisch kwetsbare positie). Na 5 jaar merkte Kwasa Kwasa dat het verkrijgen van subsidies voor het project in zijn huidige vorm niet haalbaar was. De subsidiekanalen subsidiëren structurele kosten niet. In dit project is de huur van het gebouw een structurele uitgave.

Conclusie

De primaire doelstelling van het project was zelfbedruipendheid nastreven en bereiken om het onderhoud en de opleiding van een aantal mensen mogelijk te kunnen maken, om caritas te vermijden en om te buigen naar een self-supporting system.

De secundaire  doelstellingen van dit project zijn gevarieerd en uitgebreid. Om er enkele te noemen: werkattitudes creëren, alfabetisering, specifieke beroepsskills ontwikkelen, ondervoeding tegengaan, toekomstvisie scheppen etc.

Het eco - sociaal project kende een aantal zwaktes, die er voor zorgden dat het project niet langer kan bestaan in zijn huidige vorm. De kern en het idee kunnen werken en zullen werken in de toekomst mits de zwaktes uitgeschakeld of aangepast zijn. Zelfbedruipendheid kan mits een juiste uitwerking en uitvoering van het project.

Goede kennis en opvolging van de visie en filosofie zijn wel een must.