Een kijk op diversiteit!

Verslag van Aline over Kawaza Youth Organisation

Aline bezocht dit voorjaar het project 'keeping girls safe in school program' van Kawaza Youth Organisation. Zij schreef er vorig jaar een blogpost over en had ook een korte update voor ons. Hieronder vinden jullie een stukje van de blogpost van Aline over haar bezoek aan Kawaza Youth Organisation eind 2016. Als jullie graag meer te weten komen over de organisatie en waarom ze doen wat ze doen, neem dan gerust een kijkje op haar blog https://alinemalawi.wordpress.com/2016/08/05/mzuzu-5-augustus-2016/

"Wat het project echt heel beminnelijk en authentiek maakt, is het naaien van een onnoemelijk aantal herbruikbare maandverbanden. Drie naaisters maken (voor een kleine vrijwilligersvergoeding) bergen maandverband die in setjes van drie gratis worden uitgedeeld aan de meisjes die daar om vragen. Met dit initiatief wordt meteen ook het taboe, dat de meisjes kwetsbaar en stil houdt, doorbroken. Een van de naaisters is Victoria, ook verantwoordelijk voor het begeleiden en sensibiliseren van de meisjes, een pittige madam van 29. Zelf is ze heel vroeg getrouwd. Ze heeft vier kinderen, waarvan de oudste 16 is. Reken maar uit. Victoria verliet haar man en woont opnieuw bij haar ouders. Richard pikte haar verhaal op en gaf haar als ervaringsdeskundige een hoofdrol in zijn project. Victoria raakte mij tot heel diep. Oude wanhoop schreeuwde in alles aan haar en tegelijk stond daar een vrouw die met niets omver te blazen was, hoe schril en mager ze ook mocht zijn. Als laatste zoekt Richard middelen om de 16 scholen die hij begeleidt te voorzien van veilige, simpele badkamers waar meisjes zich kunnen omkleden en opfrissen. De school die we bezochten startte onder impuls van de Mothers Group zelf met het inrichten van zulke plaatsen, maar Richard en zijn organisatie zorgden voor de deuren die het kleine project moesten afmaken. De vrouwelijke directeur, ongetwijfeld het fundament waarop deze veilige haven voor jonge meisjes gebouwd is, sprak resoluut en krachtig. Ze palmde ons helemaal in.''

Ondertussen startte Kawaza Youth Organisation met een soort 'klas' om de meisjes en hun mama's te leren hoe ze de gekregen maandverbanden kunnen gebruiken. Dit gebeurt door Victoria over wie Aline ook schreef in haar blogpost. 

Richard – de persoon die de organisatie leidt – is een gedreven persoon die de werking van zijn organisatie met passie uitwerkt. Het is voor Kwasa Kwasa enorm aangenaam om met hem samen te werken. Wij zullen de komende maanden steeds updates van het project voorzien. 

De werking van Kawaza Youth Organisation wordt deels ondersteund door het geld dat ingezameld werd door Turkish Lady Gent vzw.