Een kijk op diversiteit!

Umoza: korte beschrijving van de opleiding haartooi

De opleiding haartooi bevat 12 studenten die gekozen zijn door de mensen van UMOZA.

De vrouwen voldoen aan zekere eisen die men stelt vooraleer men aan het project kan deelnemen. Zo zal een vrouw waarvan de man een inkomen heeft, niet snel toegelaten worden tot deze opleiding. Van de twaalf studenten, zijn er vier die op het project verblijven. De opleiding zelf bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een opleiding die zich in de klas afspeelt, waarbij ze de theorie krijgen die past binnen hun opleiding. Het tweede deel bestaat uit een opvolging van hun beroepsefficiëntie eens ze hun beroep effectief uitvoeren. Beide onderdelen duren zes maanden.

De leerkracht, genaamd Lozi Mudhuli, heeft een haartooizaak en is zelf getraind door een overheidsinstitutie. Ze heeft haar diploma verkregen en wordt maandelijks betaald (150 euro) door het UMOZA project voor het voltooien van de twee delen van de opleiding. ze is aanwezig wanneer de opleiding start, om 8uur in de ochtend. De opleiding blijft verdergaan tot 16 uur, met een break van 2uur op de middag. De voormiddaglessen worden ingevuld door de professional, de namiddaglessen worden verzorgd door  de professional  en de mensen van het UMOZA project zelf

Op het project is een kamer voorzien met 3 bedden en meerdere matrassen; deze matrassen worden gebruikt voor de vrouwen die hier verblijven. Er liggen enkele matrassen extra, voor als er eventueel iemand voor een nacht wil verblijven. Ze hebben een tweede ruimte met enkele stoelen tot hun beschikking, voor eventuele ontspanning. In deze ruimte kunnen ze ook gebruik maken van een oven die hier staat, om hun voedsel op te bereiden project.