Een kijk op diversiteit!

Reis naar Malawi

In april 2017 gingen ex-stagiair Lucas en zijn zus op vakantie naar Malawi. Hieronder volgt hun reisverslag:

1 April was het eindelijk zo ver, na maanden vol verlangen stapten mijn broer Lucas en ik eindelijk op het vliegtuig richting Malawi. Sinds hij er enkele jaren terug via Kwasa Kwasa zijn stage sociaal-cultureel werk deed is hij vol lof over het land waaraan hij zijn hart verloren heeft. En het mag gezegd worden, Malawi en zijn warme volk hebben al mijn verwachtingen overtroffen.  

We begonnen onze reis in de hoofdstad Lilongwe. Het duurde niet lang voor we er door enkele locals aangesproken werden, of we van België waren en Kwasa Kwasa kenden. Allen waren erg lovend over het werk van Kwasa Kwasa. Bij hen kochten we dan ook een voorraad typische spulletjes, die dan op de rommelmarkt van Kwasa Kwasa verkocht zullen worden.  

In Lilongwe verbleven we bij meneer Hussein, zijn vrouw Wahida en hun kinderen. Meneer Hussein werkt samen met Kwasa Kwasa om enkele projecten te steunen/coördineren. Zo is hij oa de tussenpersoon die ervoor zorgt dat John via de middelen van Kwasa Kwasa zijn studies in de IT kan verderzetten. 

Vervolgens zetten we onze tocht verder via Mzuzu naar Manchewe, een bergdorpje in het Noorden van het land. De natuur is er prachtig en de hartelijkheid van de gemeenschap zal mij altijd bij blijven.  Hier ontmoetten we Bishop, met wie Lucas tijdens zijn stage nauw samenwerkte voor het project ‘Happy readers’, waarbij ze Engelse les gaven in lokale schooltjes. Tijdens zijn stage deed Lucas er via Kwasa Kwasa ook nog een project rond permacultuur. Dit was voor ons de ideale gelegenheid om het schooltje en een local die aan permacultuur doet te bezoeken! Volgeladen met stylo’s en notitieboekjes werden we erg hartelijk onthaald op de school. De leerlingen vierden het einde van het semester en op vraag van de directie gaven wij er een speech over het belang van het onderwijs.Na een kort bezoek in Nkhata Bay en Sanga gingen we de rope pump in Golomoti bezoeken. Deze waterpomp kwam er na een fundraiser van de Turkish Ladies in Gent. Toen we samen met meneer Hussein, John en de chief de waterpomp bereikten, duurde het niet lang vooraleer we begroet werden door tientallen mensen, allen afhankelijk van deze waterpomp. De verschroeiende hitte en de dankbaarheid van deze mensen maakten dit een bijzondere en emotionele gebeurtenis die wij altijd met ons zullen meedragen. Zij gingen dan ook graag met ons op de foto, om Kwasa Kwasa en de Turkish Ladies te bedanken. Eindigen deden we in schoonheid, samen met John bezochten we zijn familie die hij door zijn studies en wegens de lange afstand reeds twee jaar niet meer gezien had. Dit emotionele weerzien deed me des te meer beseffen hoe goed wij het hebben in een land waar toegang tot water, elektriciteit en goed onderwijs geen mooie dromen maar werkelijkheid zijn. Malawi, ik draag jullie voor altijd in mijn hart.